Vilken typ av maskin?

Det första du måste göra är att ta dig en funderare på exakt vad det är du vill göra med din nya symaskin.
Det är viktigt att veta vad du kräver av maskinen för att kunna hitta den som passar dig bäst, att köpa fel maskin och bli tvungen att leta ny efter någon månad är inte kul. Här är en lista över frågor att fundera på innan du sätter igång att leta:
  • Vill du ha den bara för husbehov och kunna sy lite av varje eller vet du att du kommer använda den mestadels till en viss sorts sömnad i en viss sorts material? Till exempel tänjbara, mjuka tyger för barnkläder? 
  • Kommer du sy upp en gardin nån gång om året eller är du egen företagare och tillverkar väskor? Hur robust måste din maskin vara?
  • Har du ett stort intresse för broderi? En del symaskiner har några få broderisömmar, andra har väldigt många.
  • Syr du ofta knapphål? Om du gör det kan det vara bra att begränsa sitt letande till maskiner som har enstegs-knapphål. 
  • Sätt också ett tak på hur mycket din symaskin får kosta. Det är lätt att bli förförd av alla sömmar och broderimöjligheter som finns. Broderisömmar kan vara jättekul, men behöver du verkligen 225 olika?

Symaskiner delas in i två grupper: symaskiner och overlockmaskiner.

Symaskiner syr utöver raksöm och sicksack ofta ett antal andra sömmar. De kan vara mycket enkla och kosta under tusenlappen från Rusta och de kan vara mycket avancerade, ha display och kosta över 10.000 kronor. En bra grundregel är att symaskiner börjar bli bra över 2000 kronor. Så en maskin för 900 på Lidl kan verka som ett kap men ger förmodligen mycket mer frustration än värde för pengarna. De flesta symaskiner har så kallad fejkoverlock, sömmar som liknar riktig overlock, dessa kan vara riktigt bra och tyvärr riktigt dåliga.

Overlockmaskiner kan användas till mycket. De är förstås oersättliga för riktiga overlocksömmar på stretchiga tyger och ger smidiga sömmar. Men de fungerar även på de flesta andra material där de är behändiga för att sicksacka kanter och för att sicksacka, sy ihop och fålla i ett enda moment. Jämfört med en symaskin sparar en overlock tid och resultatet blir proffsigare. De kan dock bara sy overlocksömmar. De klarar alltså inte vanlig raksöm till exempel, eller knapphål. Om du syr mycket kan det vara en bra idé att ha både en symaskin och en overlock. Overlockmaskiner är notoriskt besvärliga att trä, när du provsyr i en butik be att få trä maskinen så får du en uppfattning om hur lätt/svårt det är på den maskin du funderar på att köpa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar